Ett förändrat liv - Rittsel,Malin; Kovacs,Julia (2020)
Bakgrund: I Sverige diagnostiseras cirka 350 barn med cancer varje år. Orsaken bakom barncancer är ännu inte kartlagd, cancerförloppet hos barn är dessutom mer komplext och tumörerna är aggressivare än hos vuxna. Förutom att cancersjukdomen är dyster i sig så påverkar barnets sjukdom familjen som helhet och föräldrarnas livsvärld vänds ofta upp och ner. Syfte: Att belysa föräldrars erfarenheter av att ha ett barn med cancer. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie baserad på tio kvalitativa artiklar. Den insamlade datan kvalitetsgranskades och bearbetades sedan med en integrerad analys. Resultat: Datainsamlingen resulterade i fynd som bildade tre huvudteman och sju subteman. Barnets cancerdiagnos ledde till en kris vilken innebar att vardagsnormaliteten och föräldrarnas prioriteringar förändrades. Föräldrarna fick en förändrad inställning till livet och familjen blev viktigare än aldrig förr. Slutsats: En ökad förståelse och kunskap för föräldrars upplevelser kan fylla kunskapsluckor och utveckla vården gällande det bristande stödet som drabbade föräldrar upplevt.
Keywords: Barncancer; föräldrars upplevelser; livsförändring; kris.