Facebook, en plattform för socialt nätverkande eller ett skyltfönster åt företag? - Åkerman,Ellinor; Andersson,Fredrik; Karlsson,Johan (2020)
Sammanfattning Examensarbetets titel: Facebook, en plattform för socialt nätverkande eller ett skyltfönster åt företag? - En kvalitativ studie om konsumenters upplevelser av annonser på sociala nätverkstjänster Författare: Fredrik Andersson, Johan Karlsson, Ellinor Åkerman Handledare: Clara Gustafsson Syfte: Syftet med den här uppsatsen är att undersöka hur konsumenter hanterar de annonser som dyker upp under deras vistelse på Facebook och därmed bidra till en djupare förståelse kring hur dessa konsumenter upplever de olika formerna av marknadsföring på plattformen. Metod: Uppsatsen är en kvalitativ studie med ett fenomenologiskt förhållningssätt. Den innehåller inslag av både induktiv och deduktiv ansats. Datan har samlats in med hjälp av semistrukturerade djupintervjuer, vetenskapliga artiklar, webbsidor, böcker och tidningar. Teoretiskt perspektiv: Huvudteorin för studien är Consumer Culture Theory som kompletteras med teorier om elektronisk word-of-mouth, sociala nätverkstjänster samt konsumenters hanterande av annonser. Empiri: Vår empiri är baserad på elva stycken semistrukturerade djupintervjuer. Resultat: Den form av annons som står sig bäst på Facebook är den som kommer lite smygande och inte uppfattas som påträngande. Facebookanvändarna i våra intervjuer menade på att om viljan att vara en del av ett visst sammanhang var tillräckligt stor eller om annonsen innehöll något som matchade deras intressen kunde de ha överseende med de former av annonser som vanligtvis skulle uppfattas som påträngande.
Keywords: Nyckelord: CCT; Facebook; retargeting; annonser; eWoM; brand communities; sociala medier