En fråga, två olika svar -Kommunal beslutsfattning kopplat mot svensk säkerhetspolitik - Feldt,Johan (2020)
Denna uppsats svarar på frågan varför två kommuner, Karlshamns kommun och region Gotland, fattade två helt olika beslut när de fick samma förslag på att genomföra en affär med projektet Nord Stream 2 år 2016, vilken skulle innebära betydande inkomster och arbetstillfällen. Affären handlade om att upplåta hamnkapacitet och lagringsytor till rör som ingick i bygget av den andra delen av Nord Stream. Den svenska regeringen var tydligt emot att kommunerna skulle genomföra affärerna. Analysen av faktorerna bakom besluten genomförs genom att använda Allison och Zelikows teorier om beslutsfattning, Rational actor model och Governmental politics. Resultatet av undersökningen är att båda kommunerna fattade sina beslut utifrån de målsättningar som varje organisation hade, samt att den konkreta innebörden av alternativen de fick var avgörande. Detta innebar att det blev två olika beslut i slutändan. Även enskilda aktörer påverkade utfallen, men var inte avgörande för det slutgiltiga resultatet.
Keywords: Nord Stream 2; Kommunalt beslutsfattande; Karlshamns kommun; Region Gotland