Vad förklarar skillnaden mellan Sverige och Danmarks agerande i samband med H1N1-pandemin? - Frangulyan,Gaiana; Hernqvist,Hugo (2020)
I denna undersökning analyseras Sverige och Danmarks agerande vid svininfluensapandemin 2009. De två länderna fattade olika beslut angående vaccinering mot viruset. Denna studie ämnar att ta reda på vad som förklarar skillnaden mellan Sverige och Danmarks agerande i samband med svininfluensan. Undersökningen fokuserar på politiker och experter som centrala aktörer och tar teorin om “political survival” och en teori om experters agerande som teoretiska utgångspunkter. Undersökningen består av en kvantitativ undersökning av svensk medierapportering för att finna vilken aktör i respektive land som fattat vaccineringsbesluten, och sedan genom en komparativ studie mellan Danmark och Sverige för att bestämma vad som orsakade skillnaden mellan ländernas agerande. Resultaten visar att den svenska medierapporteringen fokuserade på experter snarare än politiska aktörer, vilket indikerar att det i Sverige såsom i Danmark var experter som styrde vaccineringspolitiken i samband med svininfluensan. Anledningen till ländernas olikartade agerande verkar alltså vara att ländernas experter fattade olika beslut.
Keywords: Svininfluensa; H1NI; vaccinering; theory of political survival; experters inflytande.