Konceptuell förståelse genom arbete med procedurer inom matematikundervisning i gymnasieskolan - Turesson,Timmy; Granqvist,Carolina (Master's Theses in Mathematical Sciences, 2020)
Detta arbete har som syfte att undersöka huruvida arbete med procedurer i den svenska skolan kan leda till konceptuell förståelse. För att göra detta har internationella såväl som svenska studier sammanfattats. Vidare har en kvalitativ empirisk studie genomförts på två svenska skolor. Den empiriska undersökningen utformades utifrån den litteraturstudie som inledde arbetet. Två faktorer i undervisning som uppmärksammas särskilt i den empiriska studien är kollaborativa arbetsformer samt digitala verktyg, dock granskades empirin i sin helhet i förhållande till forskningsöversikten. Här har totalt 10 lärare och 15 elever deltagit i undersökningen. Resultatet av den teoretiska undersökningen indikerar att det finns ett iterativt samband mellan kunskapstyperna procedur och koncept. Med koncept inbegrips begreppsförståelse. Reflektion av begrepp och procedurer verkar utgöra en väsentlig del vid tillägnande av konceptuell förståelse, vilket förespråkas av såväl lärare som forskning. Vår slutsats blir därför att det kan vara lämpligt att skolor fokuserar på procedurer inom matematikundervisning, förutsatt att elever ges möjlighet att koppla procedurer till koncept. Detta för att undvika en form av utantillinlärning.
Keywords: Matematik; undervisning; inlärning; förmåga; Geogebra; koncept; procedur