Vad sjutton ska jag lyssna på nu? : En kvalitativ intervjustudie om ljudboksanvändares val av ljudböcker - Sköld,Emelie (2022)
När bokbranschen nu genomgår en förändring där digitala böcker blir allt mer populära är det viktigt för förlagen att veta hur användarbeteendet ser ut när det gäller de nya plattformarna. Hur går det egentligen till när ljudboksanvändare väljer ljudböcker? Den frågan ger den här undersökningen svar på genom att undersöka vilka faktorer som påverkar valet av ljudbok. Faktorerna utbud, omslag, författare, uppläsare, rekommendationer och humör samt recensioner ingick i undersökningen. Genom en kvalitativ intervjustudie med åtta kvinnliga intervjupersoner ställdes frågor kring faktorerna och hur de tänkte när de väljer ljudböcker. Med hjälp av teorierna om algoritmer och algoritmisk kultur samt ”the long tail” analyserades resultatet. Det visade sig att författare, rekommendationer och humör samt utbudet var de faktorer som de flesta av intervjupersonerna använde sig av för att hitta ljudböcker. De tycker att det stora utbudet är bra och att det inte är några problem att hitta intressant innehåll. Faktorn uppläsare var det mer delade meningar kring, antingen tyckte de att den var jätteviktigt eller så spelade uppläsaren ingen roll alls. Omslag och recensioner var de flesta överens om att det var mindre viktigt för dem.
Keywords: Ljudbok; användare; faktorer; algoritmer; algoritmisk kultur; ”the long tail”; Storytel