En bostadsrörelse i vardande - En kvalitativ studie om den svenska utomparlamentariska bostadsrörelsen - Johansson,Lisa (2022)
Parallellt med ett idag ständigt växande bostadsprekariat är samtalet om en samlad social bostadspolitik inom riksdagen frånvarande. Utanför parlamentet, däremot, vardar en ny bostadsrörelse. Med utgångspunkt i en underliggande jämförelse med den socialdemokratiska folkrörelsen ämnar uppsatsen studera vilka förutsättningar denna bostadsrörelse har att få politiskt inflytande. Via semistrukturerade intervjuer med de utomparlamentariska aktörerna Allt åt alla, Ort till ort och Nej till Marknadshyra - Ja till en social bostadspolitik, studerar uppsatsen således om den vardande bostadsrörelsen kan anses utgöra en social rörelse samt hur tillgängliga de offentliga institutionerna är för bostadsrörelsens krav. Studien fastslår att bostadsrörelsen inte utgör en social rörelse, till följd av brist på en tät informell nätverksstruktur samt en tydligt definierad gemensam motståndare, men att bostadsrörelsens uppvisande av en kollektiv identitet utgör goda förutsättningar för bildandet av en social rörelse. Studien fastslår även att de offentliga institutionernas tillgänglighet för rörelsens krav brister på flera punkter, vilket leder bostadsrörelsen till att söka politiskt inflytande via andra vägar. De offentliga institutionernas bristande tillgänglighet förklaras främst i termer av byråkratiska och strukturella begränsningar samt av en mindre välvillig inställning hos de offentliga institutionerna mot rörelsens krav.
Keywords: Bostadspolitik; Sociala rörelser; Offentliga institutioner