Sexhandel & thaimassagesalonger- En Foucauldianskt inspirerad diskursanalys om medias framställning av thaimassagesalonger och dess verksamma aktörer - Kilani,Zena (2022)
Att thaimassagesalonger och dess verksamma aktörer uppfattas vara associerade till sexindustrin utgör en påtaglig stereotypisk föreställning som lyfts fram i olika studier. Media har, enligt tidigare forskning, påvisats vara en central och bidragande aktör till denna stereotypiska föreställning och berättigandet av sexhandeln. Därmed syftar studien till att undersöka hur thaimassagesalonger och dess verksamma aktörer framställs inom svenska mediala diskurser. Följaktligen intar denna studie en socialkonstruktivistisk ansats där media uppfattas som en delaktig social aktör i samhällets etablering och reproducering av studiens fokusområde (thaimassagesalonger) och fokusgrupp (thailändska kvinnor). Totalt 32 nyhetsartiklar från riks och regionalmedia har valts att analyseras med utgångspunkt i perioden 2010-2022. Materialet har analyserats genom den Foucauldianska diskursanalysen som grundar sig på följande analytiska verktyg: det underförstådda, utestängningsprocedurer och subjektspositionering, Därigenom framträdde tre diskurser, nämligen “Thaimassagesalonger en oseriös och erotisk verksamhet”, “Thailändska massörer som sexobjekt”, och “Massören som den centrala aktören i sexköpet”.
Keywords: Sexhandel; Thaimassagesalonger; Thailändska kvinnor; Nyhetsartiklar; Foucauldiansk diskursanalys; Stereotypisering; Gruppstigma