"Tanken är fin att alla ska ha rätt till sin anpassning, men rent praktiskt är det komplicerat" - En kvalitativ intervjustudie om inkluderingsarbete i ämnet idrott och hälsa - Nilsson,Ida (2022)
Kan det skapas en inkluderande skolidrott för alla elever oavsett förutsättningar? Denna uppsats belyser inkludering som fenomen i relation till idrottslärares upplevelser och erfarenheter av inkludering inom ämnet idrott och hälsa. Genom kvalitativa intervjuer med 5 idrottslärare från olika grundskolor Malmö syftar undersökningen till att besvara forskningsfrågorna om hur de upplever inkludering i relation till sin praktik, samt hur inkludering kan främjas utifrån deras förutsättningar. Uppsatsen använder sig av intersektionell teori med fokus på kritisk utbildning och kritisk reflexiv metod för att belysa exkludering på en strukturell nivå, samt hur man kan använda detta teoretiska perspektiv i relation till idrottslärarnas förutsättningar för inkludering. Intervjudatan är tematiserad och kategoriserad utifrån grundad teori och tematisk analys, vilket resulterade i kategorier som relationer till kollegor och elever, skolans ramverk och idrottslärarnas egna strategier. Resultatet visade på att det kan vara fördelaktigt att skilja på när man pratar om arbetet med inkludering i undervisning och förebyggande arbete med inkludering utanför undervisning. Två centrala faktorer blev framträdande för att kunna främja inkluderingsarbete utifrån idrottslärarnas förutsättningar, ämnesspecifik samverkan och kommunikation och dialog. Det intersektionella teoretiska perspektivet belyste hur man kan använda detta som redskap för att motverka exkludering och synliggöra strukturer i relation till dessa centrala faktorer. Uppsatsen har på så sätt bidragit till att öka förståelsen för inkludering i ett specifikt ämne som idrott och hälsa, samt hur ett inkluderande arbete kan främjas.
Keywords: Inkludering; barns rättigheter; idrott och hälsa; policy; idrottslärare; skola; undervisning