Jakten på ansvar : hur fördelas ansvaret när en skandal inträffar? - von Fabry-Eichner,Anna; Eriksson,Ida; Zimmerman,Lea (2023)
Denna uppsats studerar fallet Benny Fredriksson, en kulturprofil i Stockholm, som utsattes för ett kraftigt mediedrev, vilket i sin tur ledde till ett uppmärksammat självmord. Detta utspelade sig i ljuset av #metoo-rörelsen. Fokuset i uppsatsen kommer att ligga på frågan om ansvar. Med dagens digitaliserade nyhetsmedia utvecklas händelser snabbt till större mediedrev med många inblandade. Detta resulterar i att det blir ofta blir mycket svårt att kunna placera ett ansvar på någon eller något konkret. Det här studeras närmare med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys, där två intervjuer samt en dokumentär analyseras. Analysen utförs även med teorin om mediedrev som underlag samt tidigare forskning. Resultatet svarar inte på vem det är som tar eller bör ta ansvar för Benny Fredrikssons död. Snarare belyser den diskussionen kring samhällets ansvar, det publicistiska ansvaret och det personliga ansvaret, som efterföljer en skandal. Det går att utläsa att Ann Sofie von Otter (Fredrikssons fru) samt journalisten Åsa Linderborg lyfter fram problematiken med det digitala samhällets utveckling och för ett kollektivt ansvarstagande. Intervjuaren tycks däremot vara mer intresserad av att tillskriva någon ett personligt ansvar. Fredrikssons död var en sorg för många, det går att anse att sorgen är lättare att bearbeta om det finns en person att lägga ansvaret på. Det går att benämna som ett kulturellt ansvar som i det här intervjuaren har som intresse att tillskriva på Åsa Linderborg.
Keywords: mediedrev; #metoo; Benny Fredriksson; ansvar; journalistik