Uppvaknandet av den hållbara organisationskulturen - Fornell,Adam; Brandberg,Emil; Kroon,Gustav (2023)
Syfte Syftet med studien är att undersöka hur ett konsultbolag med en hållbar image kan styra sin organisationskultur genom kommunikation. Vidare blir det teoretiska syftet att bidra till hur kommunikation och konversationer kan användas som metoder för normativ styrning. Metod För att uppnå studiens syfte och kunna svara på frågeställning används en kvalitativ forskningsmetod med abduktiv ansats. För insamlingen av det empiriska materialet genomfördes semistrukturerade intervjuer med fem konsulter. Teoretiska perspektiv I litteraturgenomgången presenteras tidigare forskning inom hållbar utveckling och CSR, normativ styrning, kommunikation och konversation. Avslutningvis presenteras ett venndiagram som påvisar samspelet mellan de olika teoretiska perspektiven. Empiri Det empiriska materialet består av tre delar som identifierats efter datainsamling hos ett konsultbolag: Önskvärd organisationskultur och image, Vikten av kulturförändring, Metoder för att bilda en stark hållbarhetskultur. Slutsats Kommunikation och konversation kan inom normativ styrning användas för att uppnå hållbar kulturförändring genom att få anställda att identifiera sig med sin organisations hållbara värderingar och mål. Vidare blir vikten av att genom språk skapa en avdramatiserad och positiv inställning till hållbarhetsarbete för att konsultbolag ska kunna styra kulturförändring i önskvärd riktning. Med detta blir det lättare att också skapa engagemang hos anställda att både tänka och arbeta mer hållbart, vilket blir i linje med den önskvärda organisationskulturen.
Keywords: Hållbarhet; normativ styrning; kommunikation; organisationskultur; image