Subkulturen och kapitalet : en studie om smak inom den digitala subkulturen Dark Academia - Malmberg,Cecilia (2022)
Dark Academia är en av flertalet digitala subkulturer som uppkommit på sociala medier under senare år. Bilder och videor föreställande akademiska sammanhang, klassisk litteratur, och stilguider i en mörkare färgskala är typexempel på sådant som kan visas i relation till estetiken. Genom ett kartläggande av estetikens bildliga uttryck på forumet Pinterest undersöker denna uppsats hur dessa uttryck får en konkret form genom en smakregim. Studien undersöker hur bildliga uttryck kan kategoriseras genom problematisering, instrumentalisering och ritualisation i översättandet från digitala omständigheter till ett mer praktiskt sammanhang. Vidare undersöker uppsatsen hur dessa faktorer samspelar med begreppet smak, samt hur denna relation stödjer sambandet mellan en uppkommen känsla av mening relaterat till objekten. Studien fann att ett deltagande i subkulturen medförde sådant som en större passion för lärande samt högre motivation i allmänhet. Gällande smakbegreppet utgår studien bland annat från Bourdieus teorier kring smak och kapital och kan därefter konstatera att estetiken framför ett material med en koppling till klassisk finkultur. Denna bild av smak kan, likt inom andra subkulturella sammanhang, tolkas förmedla en tänkt hierarkisk ordning. Denna ordning kan i detta fall exemplifieras genom påvisandet av ett både kulturellt och subkulturellt kapital. Samspelet mellan dessa kapital utmanar traditionella uppfattningar av både finkultur och subkulturer, då Dark Academias digitala kontext medför en större kreativ rörlighet och flexibilitet i framställningen av estetiken.
Keywords: Dark Academia; smak; subkulturer; estetik; smakregim; Bourdieu; subkulturellt kapital