Språkligt stöd vid rutiner och lek - en enkätundersökning bland förskollärare på reguljär förskola och språkförskola - Norman Hallstäde,Anette; Dahlström,Sofie (2022)
Studiens syfte är att kartlägga om och hur det språkliga stödet som ges av förskollärare till barn med språkstörning/DLD skiljer sig, beroende på om barnen är placerade på en sedvanlig förskola eller en språkförskola. För att göra detta har vi genomfört en pilotstudie av en enkät som forskargruppen SPETS vid Karolinska Institutet avser att använda i sin studie. Där utvärderas huruvida våra tre tilläggsfrågor om lek är användbara för att kartlägga förskollärares språkliga stöd till barn med språkstörning/DLD i leksituationer. Studiens frågeställningar är hur svaren på tilläggsfrågor om språkligt stöd i lek överensstämmer med SPETS:s formulär, och om stödet som ges till barn med språkstörning/DLD skiljer sig beroende på om de går på en sedvanlig förskola eller en språkförskola? Det låga antalet deltagare medför att inga definitiva slutsatser kan dras, däremot antyder resultatet likt tidigare forskningsresultat att barn med språkstörning/DLD behöver stöd inom många domäner. De huvudsakliga resultaten är att graden av stöd som ges av förskollärare på språkförskolor är något högre, och även ojämnare, än det stöd som förskollärare på sedvanliga förskolor ger vid rutinsituationer och lek. Framtida studier föreslås undersöka hur stödet ges i praktiken, och vilken typ av stöd som ges, förslagsvis genom fokusgruppsintervjuer eller observationer. Kliniska implikationer för denna studie är att barn med DLD behöver stöd i lek med andra barn och i förskolans rutinsituationer.
Keywords: förskola; språkförskola; lek; språklig stöttning; DLD/ språkstörning