Borgerlig navigering i föränderlig utrikespolitik - Persson,Kornelius; Edoff,David (2023)
Med bakgrund av den nuvarande situationen i världspolitiken, med nya geopolitiska utmaningar i Sveriges närområde och svenskt ordförandeskap i Europeiska rådet är det intressant att lyfta fram hur svensk utrikespolitik förs idag och hur det skiljer sig från tidigare år. Följande uppsats ämnar därför att undersöka hur alliansregeringens utrikespolitik med Carl Bildt som ansvarig minister 2010 skiljer sig från den nuvarande Tidö-regeringens utrikespolitik med Tobias Billström som ansvarig minister 2023. De båda ministrarnas transkriberade utrikesdeklarationer från 2010 respektive 2023 undersöks och analyseras för att identifiera skillnader såväl som likheter texterna emellan. Med hjälp av liberalism och realism, vilket är två vedertagna teorier inom Internationella Relationer, är ambitionen att kunna urskilja i vilka avseenden de båda regeringarna skiljer sig åt i både fokusområden och prioriteringar relaterade till den förda utrikespolitik. Den valda metoden för analysen är idéanalys, för att optimalt förstå hur och i vilka områden politiken förändrats över tid. Slutsatsen som uppsatsen kommer fram till är att deklarationerna skiljer sig utifrån dess olika förhållningssätt till utrikespolitik, där Carl Bildts deklaration är betydligt mer liberal samtidigt som Tobias Billströms motsvarande tenderar till att ha fler realistiska idéer som dominerar deklarationen.
Keywords: Utrikespolitik; realism; liberalism; idéanalys; geopolitik; säkerhet; makt; borgerlig