Samarbetet mellan huvudentreprenör och underentreprenörer gällande arbetsmiljö i byggproduktion - Toft,John; Pedersen,Jonathan (0349-4969, 2023)
Byggsektorn är en bransch som blir mer och mer invecklad och avancerad, det blir fler företag, arbetsuppgifterna ökar och efterfrågan blir allt större. Detta ställer stora krav på huvudentreprenörer runt om i landet att fortsatt hålla hög kvalitet på sitt arbete trots den ökade arbetsbelastningen. När arbetsuppgifterna blir flera och höga krav ställs på kvalitén vill huvudentreprenörer helst köpa in underentreprenörer som specialiserar sig på specifika områden och utför arbetet. Detta beror på att byggföretag inte har möjlighet att upprätthålla kompetens inom så många områden vilket kräver hjälp från specialiserade underentreprenörer. Trenden de senaste åren är att företag lägger allt mer arbete på underentreprenörer vilket ställer nya krav på arbetsmiljöarbetet. För att samarbetet mellan huvudentreprenör och underentreprenörer ska fungera på både kort- och lång sikt krävs ett bra samarbete mellan parterna där arbetsmiljöarbetet sätts på prov. Studien görs därför i syfte att undersöka situationen om samarbetet mellan huvudentreprenörer och underentreprenörer gällande arbetsmiljö i byggproduktion för att se hur omständigheterna ser ut idag samt vilka potentiella förbättringspunkter som finns. Byggbranschen är en av de värst drabbade branscherna gällande arbetsplatsolyckor, år 2021 drabbades branschen av 3906 arbetsolyckor där arbetsmiljön stod i centrum. Byggbranschen är även väldigt mansdominerad där dåliga attityder och brister i säkerhetsmedvetande ofta förekommer. Små byggföretag prioriterar gärna bort arbetsmiljöfrågorna genom att konkurrera med låga priser vilket är ett stort problem för branschen. Ett annat problem är samordningsfrågan på byggarbetsplatser då många underentreprenörer ofta befinner sig på arbetsplatsen samtidigt. Studien kommer att utföras med en abduktiv metod då den både kommer bestå av en litteraturstudie samt en empirisk studie. Den empiriska studien görs genom en kvalitativ metod för att få detaljer och ett djup på studien. Ofta är det mindre företag som brister i sitt arbetsmiljöarbete och konkurrerar ibland ut de större entreprenörerna genom att slimma sin egen organisation genom att kringgå arbetsmiljöfrågorna. Genom studien framgår det å andra sidan att arbetsmiljön i byggprojekt ofta landar på individnivå, hur man som person agerar då det sker arbete i grupp eller när riskfyllda moment inträffar. Det är redan i tidigt skede som underentreprenören engageras i form av arbetsplatsintroduktioner som ska göras samt riskanalyser som på begäran av huvudentreprenören ska lämnas in. Även löpande under projektet involveras underentreprenören i arbetsmiljöarbetet, detta görs genom skyddsronder, möten, arbetsberedningar och rapporteringar om olyckor och tillbud. Byggbranschen behöver som helhet ställa högre krav på ansvarstagande och förståelse samt ha en nolltolerans mot dåliga attityder och olämpliga beteenden som alltför ofta resulterar i olyckor och i värsta fall dödsfall. Många gånger landar detta på individnivå vilket gör att huvudentreprenören möjligen behöver förse underentreprenörer och egen personal med utbildningar då och då i förhoppning om en större riskmedvetenhet bland personalen, eftersom du själv är ditt bästa skyddsombud. Rutiner som förekommer på arbetsplatserna är idag väl fungerande men kan alltid utvecklas för att nå en tryggare och säkrare arbetsplats.
Keywords: Arbetsmiljö; Huvudentreprenör; Underentreprenörer; Skanska; Samarbete