Aktivitetsbalans i vardagen: upplevelser hur betalt arbete påverkar variationen av aktiviteter. - Persson,Tobias; Régi,Marcus (2023)
Bakgrund: Aktivitetsbalans syftar till individers upplevelser av variation av aktiviteter i vardagen. Avsaknad av variation på aktiviteter kan leda till minskade upplevelser av aktivitetsbalans. Betalt arbete kan leda till att struktur, rutin och identitet formas i vardagen, samt kan motsatt leda till stressrelaterad psykisk ohälsa utifrån negativa faktorer på arbetsplatsen. Syfte: Studiens syfte var att undersöka hur individer mellan 25–59 år upplevde att betalt arbete påverkade deras aktivitetsbalans. Metod: Studien undersökte upplevelser bland åtta individer genom semistrukturerade intervjuer. Deltagarna fick svara på frågor gällande aktivitetsbalans, betalt arbete och mående. Data analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Förutsättningar såsom höga krav och stress, samt bristande ledarskap och riktlinjer på arbetet ledde till tidsbrist och en nedsatt energinivå, som härleds vidare till negativa upplevelser av aktivitetsbalans. Flexibilitet gällande arbetstider, ekonomisk trygghet, samt en känsla av kontroll på arbetet och i hemmet förknippades med högre upplevelser av aktivitetsbalans. Slutsats: Deltagarna upplevde att betalt arbete påverkade möjligheterna att ha varierade aktiviteter i vardagen, vilket ledde till varierade upplevelser av aktivitetsbalans.
Keywords: Arbetsterapi; aktivitetsvetenskap; sysselsättning; anställning; stressrelaterad ohälsa