TBL - does it make sense? - Nilsson,Emma; Mucelli Ström,Oscar (2023)
De ökade kraven kring hållbarhet från organisationers intressenter har bidragit till att det har blivit allt viktigare att utvärdera sin roll i hållbarhetsutvecklingen. Triple bottom line (TBL) kan ses som ett ramverk som hjälper till att forma hållbara strategier eftersom det uppmuntrar till balans mellan de tre dimensionerna; miljömässiga, sociala och finansiella. Det har länge arbetats med tydliga mål inom den finansiella dimensionen men hållbarhetsstrategier efterfrågar nu en standardisering av de svårdefinierade, miljömässiga och sociala prestationsmätningarna för att underlätta jämförbarheten mellan olika organisationer. Tidigare forskning visar att lagerverksamheters prestationsmätning ofta har förbisett sociala- och miljömässiga mål. Följaktligen blir det intressant att undersöka hur denna typ av verksamhet förhåller sig till de tre dimensionerna i sitt dagliga strategiska arbete. Studien har tagit hjälp av ett fallföretag inom solcellsbranschen för att svara på följande frågeställningen: Hur formar TBL en organisations dagliga strategiska arbete? Med hjälp av kvalitativa metoder som semistrukturerade intervjuer och deltagande observationer har studien fått djupgående information kring fallföretagets dagliga strategiska arbete. Intervjuerna har utgått ifrån personer i beslutsfattande positioners uppfattning eftersom studiens syfte förutsätter att intervjupersonerna har kännedom om organisationens dagliga strategiska arbete. Studien visar att fallföretaget har en diskussion kring de tre dimensionerna men eftersom det är en säljande verksamhet så kommer den finansiella dimensionen alltid väga tyngst. Den visar också att den sociala och miljömässiga dimensionen som förekommer i fallföretagets dagliga strategiska arbete inte är tillräckligt genomgående i hela organisationen. Vikten av standardisera prestationsmätningar leder till en utvecklad diskussion kring de tre dimensionerna vilket kommer att bli viktigt för att lagerverksamheter ska kunna bemöta hållbarhetskrav i framtiden.
Keywords: TBL; Hållbarhet; Mångdimensionell redovisning; Prestationsmätning; Kommunikation.