Effekterna av fysisk träning som symtomlindrande behandling för kvinnor i klimakteriet - en litteraturstudie - Rosén,Matilda; Garcia Djurdjanovic,Sofia (2023)
Bakgrund: Menopausal hormonbehandling har i dagsläget visat sig vara det effektivaste tillvägagångssättet för att lindra klimakteriebesvär. Hormonterapi kan dock medföra högre risk för en mängd andra svåra bieffekter, sekundära komplikationer, som ännu inte är helt beforskade. Således hade en icke-farmakologiska behandlingsmetod varit att föredra. Det finns därmed ett intresse av att sammanställa och utvärdera effekten av träning som behandlingsintervention. Syfte: Studiens syfte är att sammanställa evidensen avseende effekt av fysisk träning på klimakteriebesvär hos menopausala kvinnor. Studiedesign: Semi-systematisk litteraturstudie. Metod: Databaserna PubMed och CINAHL användes för insamling av data. Samtliga studier var randomiserade kontrollerade studier (RCT) publicerade 2012 eller senare. Efter selektionsprocessen där urval gjordes utifrån PICO, samt inklusions-och exklusionskriterier, kvarstod 20 RCT studier. Studien presenteras utifrån PRISMAs riktlinjer. Resultat: Av de inkluderade studierna undersöktes effekten av 23 träningsinterventioner där alla visade positiva effekter på minst ett undersökt utfallsmått. Konditionsträning visade effekt på vasomotoriska symtom (i 3 av 6 studier), depression (1/5), sömn (3/5), ångest (1/4) men ingen på stress (0/1). Lågintensiva träningsinterventioner visade effekt på vasomotoriska symptom (i ⅔ studier), depression (3/4), ångest (3/6), stress (2/4), insomni (1/1), sömnkvalité (3/4), fatigue (1/1) och generella symtom (3/3). Interventionerna styrketräning och kombinerad träning visade effekt på vasomotoriska symptom (2/2), sömnkvalité (1/2), depression (1/1) och ångest (1/1). Konklusion: Samtliga träningsinterventioner påvisade lindring av klimakteriesymtom. Träning är därför att föredra som behandling, antingen självständigt eller i kombination med farmakologika, då träning utöver lindringen av menopausala besvär även har övriga hälsovinster både kroppsligt och mentalt.
Keywords: fysisk träning; aerob; yoga; pilates; styrketräning; promenad; dans; stretching; qigong; rusie dotton; menopausal.