Byråkrati, beteende och disciplinering - Malichev,Konstantin (2023)
Syftet med den här studien är att visa att den myndigheten som studeras är en rationell byråkratisk organisation som disciplinerar sina medarbetare till fogliga anställda som kan kontrolleras och övervakas. Nyckelord i studien är byråkrati, beteende och disciplinering. Det är en kvalitativ studie som använder sig av observationer och intervjuer för insamling av empiriska materialet. Observationen sker i en sluten miljö på en enhet i en myndighet där häktade intagna vistas. Intervjuerna till antal åtta genomfördes i syfte att förstå hur arbetets natur synliggörs på arbetsplatsen. De åtta som intervjuades är av varierande yrken men tillhör omvårdspersonalen på enheten, deras livserfarenheter från myndigheten är av varierande slag och några har varit verksamma över 20 år. Resultatet i studien visar att enheten och myndigheten är en rationell byråkrati där daglig arbete är också av byråkratisk karaktär men också faktumet att individer inom enheten disciplineras med olika tekniker som de inte märker av. Studien visar även det faktumet att den klassiska byråkratin som Max Webber förespråkade finns delvist där men stora förändringar som skedde i slutet på 80-talet och främst Managementbyråkratin uppkomst gör att myndigheten och den lojala anställda tjänstemannens tillit finns nu hos den närmaste chefen och inte hos folket. Det framkommer även att myndigheten har växt mycket senaste åren som i sin tur gör att kärnverksamheten urholkas medan de centrala delar av myndigheten som huvudkontoret växer mer och mer det i sig skapar oro och missnöje hos anställda inom enheten.
Keywords: Byråkrati; beteende; disciplinering