Normal födsel i en sydsvensk kontext - en kvantitativ deskriptiv tvärsnittsstudie - Wallentinsson,Hanna; Yngvesson,Anna (2024)
Bakgrund: Enligt Världshälsoorganisationen önskar kvinnor världen över föda med så få interventioner som möjligt. Barnmorskan ska främja den normala födselprocessen. Mätinstrumentet “the Bologna Score” (BS) togs fram år 2001 för att studera handläggandet av födslar utifrån barnmorskans kompetensområde. Mätinstrumentet mäter mellan noll och fem, ju närmare fem BS desto mer normal är födseln. Det är av intresse att kontinuerligt följa upp den normala födseln med samma validerade mätinstrument och kartlägga utvecklingen över tid. Syfte: Syftet med studien var att jämföra barnmorskors handläggande och bedömning av normal födsel utifrån “the Bologna Score”. Metod: En kvantitativ deskriptiv tvärsnittsstudie har genomförts. Data har inhämtats med hjälp av enkäter där “the Bologna Score” har utgjort grunden för ställda frågor. Resultat: Sammanlagt inkluderades 191 enkäter. Resultatet visade ett medelvärde på 4,19 BS. Ställningen kvinnan födde i samt användandet av värkstimulering med syntetiskt oxytocin påverkade poängställningen av BS i högst grad. Barnmorskorna rapporterade 93% av födslarna som normala. En signifikant skillnad framkom mellan barnmorskornas bedömning av födslarnas normalitet och huruvida de var handlagda enligt “the Bologna Score”. Konklusion: Barnmorskor handlägger födslar idag, i högre grad utifrån evidens enligt BS jämfört med vad tidigare studier har visat. Barnmorskor bedömer födslar som inte uppnår fem BS som normala. Instrumentet BS kan vara ett verktyg för att regelbundet kalibrera födslars kvalitet i Sverige. Begreppet normal födsel är komplext och behöver fortsatt reflekteras över och diskuteras, för att bevara barnmorskeyrket och för att fler kvinnor ska få en positiv upplevelse av födandet.
Keywords: Normal födsel; “the Bologna Score”; Barnmorskors bedömning; Barnmorskans profession.