Ambulanspersonalens erfarenheter av patientmötet - en systematisk litteraturstudie - Holgersson,Marie; Larsson,Sandra (2024)
Abstrakt. Bakgrund: Arbetet i ambulanssjukvården kräver att ambulanspersonalen kan hantera alla olika situationer som uppstår men även ha förmågan att bemöta patienter. Vid bristande förmåga att bemöta patienter riskerar ambulanspersonalen att utsätta patienter för ytterligare lidande. Syfte: Syftet var att undersöka ambulanspersonalens erfarenheter av mötet med vuxna och äldre patienter. Metod: Systematisk litteraturstudie som genomförts i databaserna Cinahl, Pubmed och Psycinfo. Insamlad data resulterade i en sammanställning av totalt 23 artiklar. Resultat: Hur ambulanspersonalen erfar patientmötet resulterade i tre teman 1) “Erfarenheter av det egna uppträdandet och förtroendeskapande i patientmötet” där ambulanspersonal synliggör både verbal och icke-verbal kommunikation, 2) “Människan bakom uniformen” där olika situationer påverkar ambulanspersonalens empati, 3) “Perspektiv i patientmötet” där ambulanspersonalen möts av olika förväntningar i patientmötet. Konklusion: Ambulanspersonalens förhållningssätt, känslor och olika synsätt kan påverka hur patientmötet yttrar sig.
Keywords: Ambulanspersonal; Erfarenheter; Patientmöte; Litteraturstudie