Hyvling: en omorganisering genom endast sänkt sysselsättningsgrad - En rättsdogmatisk studie av gällande rätt - debatten som ledde till lagändring - Cronström,Rebecca (2024)
Inom arbetsrätten har användandet av hyvling på arbetsmarknaden varit omdiskuterad. Uppsatsen behandlar de lagstadgade regler kring hyvling som trädde i kraft 2022, 7 a och 7 b §§ lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS). Paragraferna innebär att turordning måste följas vid omreglering genom sänkt sysselsättningsgrad, samt att arbetstagaren har rätt till omställningstid. Lagändringarna innebar även att semidispositivitet infördes enligt 2 b § LAS, vilket gör att Handelsanställdas kollektivavtal är relevant. Syftet med uppsatsen är att utreda gällande rätt, redogöra för framväxten av lagändringarna, samt granska lagändringarnas inverkan i praktiken. Rättsdogmatisk metod har använts för att utreda frågeställningarna och uppfylla uppsatsens syfte. De rättskällor som har använts är lagtext, förarbeten, rättspraxis och doktrin. För att utreda gällande rätt har även kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter studerats. Efter presenterat rättsligt läge och analys av gällande rätt har slutsatser kunnat dras. Uppsatsen fastställer att gällande rätt regleras av lagrum, rättspraxis och kollektivavtal. Sammanfattningsvis konstaterar uppsatsen att de arbetsrättsliga lagarna som trädde i kraft 2022 skapades för att ge arbetsmarknadens parter flexibilitet att förhandla om villkor lämpliga för den aktuella branschen. Den generella slutsatsen blir att införande av semidispositivitet innebär ökad förutsägbarhet i regleringen för olika grupper av arbetstagare. I Handels kollektivavtal saknas för närvarande kollektivavtalad reglering angående 7 a § LAS. Baserat på de kollektivavtalade avvikelser som görs angående turordning i förhållande till 22 § LAS, kan man dra slutsatsen att det är högst sannolikt att liknande reglering i framtiden kommer även för 7 a § LAS. 7 b § LAS är i Handels kollektivavtal bortförhandlad och parterna har kommit överens om ett utökat skydd och förutsägbarhet för arbetstagaren. Nyckelord: LAS, hyvling, sänkt sysselsättningsgrad, uppsägning vid arbetsbrist, omreglering
Keywords: LAS; hyvling; sänkt sysselsättningsgrad; uppsägning vid arbetsbrist; omreglering