Kapitalstrukturens Gender Bias - Feilberg,Victor; Jäderberg,Gustav; Larsson,Johan (2024)
Titel: Kapitalstrukturens Gender Bias Seminariedatum: 2024-01-10 Kurs: FEKH89, Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15HP Författare: Victor Feilberg, Gustav Jäderberg, Johan Larsson Handledare: Maria Gårdängen Nyckelord: Kapitalstruktur, Trade off-teorin, Pecking order-teorin, jämställdhet, skuldsättningsgrad Forskningsfråga Finns det ett samband mellan könsfördelningen i bolagsstyrelser och företags kapitalstruktur? Syfte: Syftet med denna studie är att analysera och förstå det potentiella sambandet mellan könsfördelningen i bolagsstyrelser och företags kapitalstruktur på den nordiska marknaden Metod: Studien tillämpar en kvantitativ metod och följer en deduktiv ansats. Empirin har framställts genom att genomföra två multipla linjära regressioner baserade på kvantitativ sekundärdata och har sedan analyserats utifrån relevanta teorier Teoretiska perspektiv: Studiens teoretiska grund bygger på kapitalstrukturens teorier, särskilt pecking order-teorin och trade off-teorin. De kontrollvariabler som används i regressionsanalysen är baserade på tidigare forskning inom området Resultat: Resultaten från studien visade ett signifikant positivt samband mellan styrelsers könsfördelning och företags kapitalstruktur i både huvudmodellen och stabilitetsmodellen. Sambandet visade sig sedermera få en omvänd effekt, det vill säga ett negativt signifikant samband, då andelen kvinnor i styrelsen uppnått en kritisk massa om 30% Slutsats: Det krävs en betydande andel kvinnor i styrelsen för att deras unika perspektiv och särdrag ska kunna reflekteras i ett företags kapitalstruktur
Keywords: Capital structure; Trade off theory; Pecking order theory; Gender equality; Leverage