Bidrag, jämställdhet och kommunal idrottsverksamhet - Larsson,Ellinor; Elfman,Ellen (2024)
Syftet med studien är att bidra med ökad förståelse för resursfördelningens betydelse för jämställdhetsarbetet inom idrottsrörelsen med fokus på kommunal idrottsverksamhet. För att studera detta används enkätundersökningar och en analys av kommunernas respektive hemsidor i ett jämförande syfte för att besvara frågan kring huruvida teorin kring bidrag och jämställdhet i kommunen stämmer överens med hur det upplevs i praktiken av idrottsföreningarna. Resultatet baseras på en analys utifrån begreppen jämställdhet, normer och könsmönster. De övergripande slutsatser som dras är att ett aktivt jämställdhetsarbete är viktigt för att belysa skillnader avseende kön inom idrottsrörelsen och att bidraget i det har en central roll men att arbetet kring ämnet behöver utvecklas och belysas på kommunal nivå för att det ska ske en förändring inom idrottsrörelsen.
Keywords: Kommunal förvaltning; bidrag; jämställdhet; idrottsförening; normer; könsmönster; heteronormativitet