Underentreprenörskedjor och deras påverkan på entreprenader med avseende på antal fel - Åkesson,Oskar; Öhrn,Carl (0349-4969, 2024)
SYFTE Syftet med denna studie är att utreda huruvida en entreprenads slutresultat påverkas av mängden underentreprenörer med avseende på antal besiktningsanmärkningar. FRÅGESTÄLLNINGAR Hur frekvent kontrakterar underentreprenörer egna underentreprenörer, det vill säga skapar underentreprenörskedjor, och är fenomenet vanligare för vissa kategorier av underentreprenörer? Hur påverkar antal led av underentreprenörer mängden besiktningsanmärkningar och för vilken kategori av underentreprenör uppstår flest besiktningsanmärkningar? Hur hanteras ansvar och avhjälpande för uppkomna fel? METOD Studiens metod är av kvalitativ karaktär där resultaten utgörs av en genomförd fallstudie vilken innefattar en dokumentstudie samt en intervjustudie. Fallstudien föregås av en litteraturgenomgång. SLUTSATS Det konstaterades att det är ovanligt att det förekommer underentreprenörskedjor längre än två led och i särskilda fall tre led. Underentreprenörer för kategorierna VS och ventilation har däremot för två av de tre studerade projekten kontrakterats i tre led. Fenomenet med att kontraktera flera underentreprenörer parallellt i det första ledet är särskilt vanligt inom området bygg för kategorin snickare. Det framkom även att det är vanligt att flera underentreprenörer kontrakteras parallellt i det andra ledet för kategorierna mark, el, VS och ventilation. Underentreprenörer kontrakterade av huvudentreprenören tar i första hand in egna underentreprenörer för att öka bemanning vid tids- eller resursbrist alternativt om kompetenser att utföra vissa arbeten saknas. För en underentreprenad av större omfattning tenderar även underentreprenören att anlita fler egna underentreprenörer. Det finns tendenser för två av projekten som indikerar att längre underentreprenörskedjor och fler underentreprenörer för kategorier inom området bygg leder till ökad förekomst av besiktningsanmärkningar. Detta gäller för kategorierna snickare, målning, kakel och fönster. Vidare ådrar sig kategorierna målning, fog och snickare flest besiktningsanmärkningar. För dessa kategorier genomfördes en fördjupning för att kategorisera besiktningsanmärkningarna och utreda hur de fördelar sig, där det framkom att majoriteten av anmärkningarna för målaren var av typen ”märken och skador”. Troligtvis uppstår anmärkningar av denna typ av övriga underentreprenörers slarv eller oaktsamhet då de utför sina arbeten eller avhjälpande åtgärder. Underentreprenörer som direkt kan hållas ansvariga för en specifik besiktningsanmärkning ska på egen hand bekosta avhjälpandet. Tillkommande kostnader för anmärkningar där det inte är klarlagt vem som är ansvarig, exempelvis om det krävs bättringsmålning för att åtgärda märken och skador, fördelas procentuellt mellan underentreprenörerna baserat på den tid de arbetat i lägenheten. En sådan fördelning är dock svår att utföra och leder inte sällan till diskussioner, varför huvudentreprenören ofta får bära en stor del av kostnaderna.
Keywords: Underentreprenör; underentreprenörskedja; besiktning; kvalitetskontroll