Rum för bilderboken : äldre barns tillgång till åldersriktiga bilderböcker vid svenska folkbibliotek ur ett rumsligt perspektiv - Lomvi,Emil (2024)
Förutfattade meningar och fördomar gör gällande att bilderboken som medium enbart riktar sig till yngre barn som inte kan läsa själva. I motsats till dessa fördomar utgår uppsatsen från att bilderböcker finns för alla ålderskategorier. Äldre barn antas emellertid hindras från att upptäcka åldersriktiga bilderböcker genom deras rumsliga placering i småbarnsanpassde utrymmen hos svenska folkbibliotek; något som begränsar bibliotekens uppfyllande av sin lagstadgade roll som läsfrämjare. Biblioteksrum hos fyra sydsvenska folkbibliotek, i vilka bilderböcker för äldre barn placerats, har varit föremål för observationer med fokus på hur de potentiellt bjuder in eller stöter bort dessa bilderböckers egentliga målgrupp. Observationsresultaten har sedan analyserats med hjälp av aktör-nätverksteori, vilket bekräftat antagandena och föranlett förslag på hur situationen kan förbättras vid biblioteken samt vidare beforskas.
Keywords: Libraries; Classification; Public Libraries; Children's Libraries; Children's Literature; Picture Books; Access to Information; Reading Promotion; läsfrämjande; barnlitteratur