Återvunnen polyester från PET-flaskor: En jämförande resurseffektivitetsanalys av återvinningsvägarna flaska-till-flaska och flaska-till-fiber - Hallqvist,Elsa; Due,Linn (2024)
I övergången till en cirkulär ekonomi använder industrier i allt högre grad återvunnet material för att minska klimatpåverkan från sina produkter. Den ökade efterfrågan på återvunnet material drivs av både EU-direktiv och konsumenters preferenser. Både flask- och polyesterfiberindustrin ser potential i att möta EU:s krav och konsumenters efterfrågan genom att ersätta jungfruligt material med återvunnen PET. På grund av dess önskvärda materialegenskaper efterfrågas PET från återvunna flaskor av båda industrierna. Konkurrensen om återvunnen PET understryker behovet av att utvärdera vilken återvinningsväg som är mest resurseffektiv. Den här studien jämför resurseffektiviteten i återvinningsvägarna flaska-till-flaska och flaska-till-fiber i Europa. Tre kritiska dimensioner för att bedöma resurseffektiviteten i återvinning av PET-flaskor identifieras: bibehållande av materialets funktionalitet, materialets livslängd och klimatpåverkan från återvinningsprocessen. Dimensionerna operationaliseras och kvantifieras genom att utveckla, anpassa och förfina tre indikatorer. Indikatorerna baseras på befintliga indikatorer och ramverk för att bedöma resurseffektivitet och cirkularitet. Genom att applicera data från litteraturen och livscykelanalys-databaser visar resultaten generellt en högre resurseffektivitet för återvinningsvägen flaska-till-flaska jämfört med flaska-till-fiber. Ingen återvinningsväg utmärker sig dock som den mest resurseffektiva i alla tre dimensioner samtidigt, vilket framhäver avvägningar mellan dimensionen att bibehålla materialets funktionalitet och dimensionen klimatpåverkan från återvinningsprocessen. Hur dessa avvägningar påverkar resultatet utforskas genom ett antal fallstudier, där variationer i insamlingssystem, fibertyp och effekten av att använda mekanisk eller kemisk återvinning beaktas. Resultatet för ett hypotetiskt fall av kemisk återvinning visar potential för hög resurseffektivitet för återvinning av flaskor till fiber men inte för återvinning av flaskor till flaskor. Dessutom visar genomförda känslighetsanalyser att för fiberapplikationer med en livslängd på över åtta år kan återvinningsvägen flaska-till-fiber resultera i högre resurseffektivitet än flaska-till-flaska. Slutligen, när flaskor samlas in i pantsystem är återvinning flaska-till-flaska mest resurseffektivt, oavsett livslängd på fiberapplikationen.
Keywords: PET; bottle; fiber; resource efficiency; quality of recycling