Sambandsanalys mellan tjocklek på asfalt och bärighet på en gata - Ahmad Mahde,Rend; Andersson Hero,Filip (2024)
Inom en nära framtid kommer ett omfattande projekt, Storstadspaketet (SSP), att genomföras i Malmö. SSP är framtaget av politiker och medför bland annat stora satsningar inom kollektivtrafiken som då även kommer att belasta vägytorna i staden. Av den anledningen misstänks flera gator behöva förstärkas, dels på grund av högre turtäthet inom busstrafiken, dels nya tyngre fordon som trafikerar busstråken. Idag finns det i Sverige inte några exakta referensvärden för hur tjock en asfaltbeläggning behöver vara för att uppfylla de behov och belastningar som är tänkta att passera på en väg. Detta kan medföra långsiktig problematik med vägkonstruktionen under dess livslängd, som exempelvis frekventare underhåll. Till följd av underdimensionering av lagertjocklekar och felaktiga val av vägmaterial. Därför kommer följande rapport att undersöka om ett sådant samband finns, samt om det är möjligt att dokumentera användbara och motiverade referensvärden. Rapporten analyserar dels georadarmätningar som ger en antydan på lagertjocklekar under marken och, dels fallviktsmätningar som beskriver bärigheten på vägen. För att undersöka samband mellan lagertjocklek och bärighet, används linjär regression samt andra statistiska analysmetoder. Efter flertalet beräkningar samt analyser, kunde dels ett samband mellan tjockleken på asfaltbeläggningen samt den totala bärigheten fastställas. Samband mellan horisontell dragtöjning i underkant av beläggning och tjockleken på asfaltbeläggningen medför även en icke-slumpmässig korrelation. Utifrån sambanden kunde riktvärden i form av formler tas fram, vilket resulterade i att målen med arbetet uppfylls för samtliga frågeställningar.
Keywords: Asfaltbeläggning; bärighet; fallviktsmätning; georadarmätning; ytmodul.