“Det bara sker, ingen bryr sig.” En kvalitativ studie om kunskapsbrist gällande marginaliseringen och kriminaliseringen av personer med intellektuell funktionsnedsättning. - Färggren,Tilda; Gubberud Maras,Amanda (2024)
Bakgrunden till denna kandidatuppsats ligger i att vi har identifierat utsatthet och kriminalisering av personer med funktionsnedsättningar. Syftet med arbetet är därför att undersöka vad som leder till denna utsatthet, hur den kan te sig samt vilka sätt detta eventuellt kan förbättras på. Utgångspunkterna är att med tidigare forskning från andra länder som berör detta ämne kunna applicera den kunskap som de hämtat ut i en svensk kontext. De teoretiska ramverk som appliceras för att analysera identifierade problemområden består av cripping criminology, disabling criminology samt abolitionistiska perspektiv på funktionsnedsättning. Empiri består av kvalitativa intervjuer med tre kunniga inom ämnet som berör personer med intellektuell funktionsnedsättning. Med detta underlag identifierades kunskapsbrist som ett problemområde. Det har vi sedan delat in i kategorierna mellanmänskligt, strukturellt och akademiskt. Slutsatsen är att det behövs mer kunskap inom dessa områden. Ämnet är i stort behov av ytterligare forskning, som är rättvist inkluderande för att kunna representera personer med funktionsnedsättning. Därför är det viktigt att dessa personer med lived experience ska få sina röster hörda, då förändringar, politiska reformer såväl som forskning inom detta, ska grundas i att deras behov är i fokus.
Keywords: Intellektuell funktionsnedsättning; lived experience; utsatthet; kriminalisering; cripping criminology; abolitionism; kunskap.