Vädergudar och snuttefiltar: En framinganalys av kärnkraftsdebatten under valåret 2022 - Eriksson,Elis; Jönsson,Martin (2025)
Uppsatsen undersöker hur de svenska riksdagspartierna framar kärnkraft i samband med riksdagsvalet 2022 och vilka värderingar, argument och lösningar som framhävdes i den då aktuella energidebatten. Analysen bygger på valmanifest och slutdebatten från samtliga riksdagspartier, där fokus ligger på att identifiera hur de använt framing för att gestalta kärnkraft. Resultaten visar på tydliga framingskillnader mellan höger och vänsterblocket samt skillnader inom blocken. Högerblocket, som är mer enhetligt, framar kärnkraft positivt som den viktigaste lösningen för låga elpriser och stabil elproduktion. Sverigedemokraterna sticker ut genom att inte gestalta kärnkraft som en del av klimatomställningen. Vänsterblocket är mer splittrat i sin framing av kärnkraft men betonar inte kärnkraft som lösning till varken klimat-eller energikrisen. Miljöpartiet förmedlar den mest negativa framingen av kärnkraft som något föråldrat, dyrt och farligt. Socialdemokraterna och Centerpartiet skapar istället en försiktigt positiv framing av kärnkraft och gestaltar den som en viktig del av Sveriges energimix. Uppsatsen visar att framingen av kärnkraft är starkt kopplat till partiernas framtidssyn. Studien bidrar till en fördjupad förståelse av hur politisk kommunikation formar debatten om Sveriges energiförsörjning och klimatpolitik.
Keywords: Kärnkraft; framing; vinkling; klimatomställning; energikris.