När allt faller på plats: Nationella klimatmedborgarråds påverkan på lagstiftning genom the Multiple Streams Framework - Ågren,Hampus; Hanson Atterling,Axel (2025)
Klimatmedborgarråd har uppkommit som en möjlig lösning till politiska låsningar på klimatområdet genom att accelerera lagstiftningsarbete. Tidigare forskning på området har analyserat klimatmedborgarråd genom att undersöka var råden kommer in i policycykler. Vi applicerar istället Multiple Streams Framework (MSF) på nationella klimatmedborgarråd från Irland, Frankrike och Storbritannien för att analysera den politiska kontexten kring råden och hur den möjliggjorde/förhindrade deras påverkan på lagstiftning. MSF separerar policyprocesser i tre strömmar: problem, policy och politik som när de sammankopplas bildar en policylucka. Frankrikes klimatmedborgarråd sammankopplade alla tre strömmar medan Irlands uppnådde en partiell sammankoppling. Båda råden fick en påverkan på lagstiftning. I Storbritannien uppnåddes enbart en kortvarig partiell sammankoppling, och klimatmedborgarrådet fick ingen nämnvärd påverkan på lagstiftning. Studien visar att applicering av MSF på klimatmedborgarråd möjliggör en strukturerad jämförelse av olika råd, samt illustrerar de kontextuella faktorer som har inverkan på klimatmedborgarråds påverkan på lagstiftning.
Keywords: Klimatmedborgarråd; mini-publics; klimatlagstiftning; Multiple Streams Framework; deliberativ demokrati; deltagardemokrati.