En riktigt gapig shitshow : medborgarengagemang och civic culture på Flashback - Tidestad,Gustaf; Sveningsson,Emma (2025)
I denna uppsats analyseras hur en civic culture kan förkroppsligas på det svenska digitala diskussionsforumet Flashback. Genom en kvalitativ innehållsanalys analyserades en diskussionstråd som refererade till en svensk TV-sänd partiledardebatt i SVT:s samhällsprogram Agenda. Det teoretiska ramverk som användes för att strukturera analysen var Peter Dahlgrens (2009) föreslagna sex dimensioner av civic cultures. Under dessa sex dimensioner nyanserades sedan resultaten med teorier om motdemokrati, deliberativ demokrati och populism. De diskuterades också i förhållande till vissa idealtyper av demokratiska medborgare, idéer om preferensbildning och internets konsekvenser för yttrandefriheten. Analysen visade att diskussionstråden, som i grunden har god demokratisk potential, uppvisade kraftigt motdemokratiska tendenser, och att detta ofta uttrycktes genom explicita och aggressiva formuleringar och argumentationstekniker. Diskussionstråden befolkades också av en stor majoritet av användare som stödde det svenska nationalistiska partiet Sverigedemokraterna, medan märkbara framgångar också kunde noteras för vänsterkantspartiet Vänsterpartiet. Dessa resultat diskuterades i ljuset av idéer om populism och negativ politik. Analysen problematiserade också möjligheten till deliberativ debatt på internet, och ifrågasatte medborgarnas förmåga att föra sunda diskussioner om politik till förmån för ett demokratiskt samhälle i utveckling.
Keywords: civic culture; motdemokrati; populism; deliberativ demokrati; Flashback