Ambulanspersonalens coping strategier för att hantera arbetsrelaterad stress - Witlock,Emma; Lindahl,Ilona (2025)
Bakgrund: I jämförelse med andra vårdgivande yrken har ambulanspersonal en högre sjukfrånvaro på grund av depression, stress och ångest. Det finns en hög frekvens (11%) av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) som konsekvens av arbetsrelaterad stress hos ambulanspersonal i jämförelse med den allmänna befolkningen. Ambulanspersonalens vardagliga arbetsmiljö inkluderade flera stressorer och blir därmed utsatta för stressfaktorer som inte går att undvika. Coping strategier för att hantera symtom på stressreaktioner är av betydelse för ambulanspersonalens välbefinnande. Syfte: Undersöka ambulanspersonalens coping strategier för att hantera arbetsrelaterad stress. Metod: Systematisk litteraturstudie utförd i databaserna Cinahl, Psycinfo och Pubmed. Insamlingen av data resulterade i en metasyntes av 17 artiklar. Resultat: Ambulanspersonal använde sig av olika coping strategier för att hantera arbetsrelaterad stress. Det framkom tre analytiska teman. Tema 1) Vägar till stöd och gemenskap, 2) Skapa distans i arbetsliv och privatliv och 3) Trygghet till kunskap och tidigare erfarenheter. Slutsats: Vi kunde utifrån denna litteraturstudie se betydelsen och behovet av coping strategier nationellt och internationellt. Det var av betydelse för ambulanspersonal att kunna hantera arbetsrelaterad stress, men också vara medveten om vilka coping strategier som används för att uppnå välbefinnande. De coping strategier ambulanspersonalen använder sig av sätter också prägel på standarden för vård och omvårdnad kring patienten.
Keywords: Nyckelord Ambulanssjukvård; ambulanspersonal; arbetsrelaterad stress; arbetsmiljö; stressreaktioner; resiliens; coping strategier.