Ambulanspersonalens upplevelse av att möta patienter med psykisk ohälsa i en prehospital kontext. - Michel,Hampus; Brakel,Johan (2025)
Bakgrund: Ambulanspersonal möter allt oftare patienter med psykisk ohälsa i sitt arbete, vilket medför specifika utmaningar och höga krav på kompetens. Kunskap och förståelse för dessa möten är avgörande för att nå en bra vårdkvalitetet i den prehospitala kontexten. Syfte: Syftet var att undersöka ambulanspersonalens upplevelse av att möta patienter med psykisk ohälsa. Metod: Metoden för arbetet var en systematisk litteratursökning i vetenskapliga databaser. Artiklar som uppfyllde inklusionskriterierna analyserades tematiskt för att identifiera återkommande mönster och teman. Resultat: Resultatet ledde till fyra huvudteman; Trygghet och utmaningar; Mötet med patienten; Kunskapsluckor och Organisation. Slutsats: Studien visar att ambulanspersonalens upplevelser i mötet med patienter med psykisk ohälsa präglas av otillräcklighet och frustration, vilket beror på en kombination av bristande kunskap, hög arbetsbelastning och en otillfredsställande arbetsmiljö.
Keywords: Ambulanspersonal; psykisk ohälsa; prehospital vård; systematisk litteraturöversikt; trygghet; utmaningar