Tonåringars upplevelser av hur diabetes typ 1 påverkar deras psykiska hälsa - En litteraturstudie - Öberg,Nathalie; Tan,Helena (2025)
Bakgrund: I Sverige lever 7950 barn och ungdomar med T1D, vilket är den näst vanligaste kroniska sjukdomen bland barn och ungdomar. T1D är en autoimmun sjukdom där bukspottkörteln inte producerar insulin. Under tonåren sker en psykologisk förändring som kan sammanfattas med identitetsutveckling och autonomi. Att leva med T1D innebär utmaningar som påverkar både vardagsliv och sociala relationer, vilket kan leda till stress och ökad risk för psykisk ohälsa. En fördjupad förståelse för tonåringarnas upplevelser behövs för att de ska få rätt stöd och därigenom en förbättrad psykisk hälsa. Syfte: Syftet var att belysa tonåringarnas upplevelser av hur livet med typ 1 diabetes påverkar deras psykiska hälsa. Metod: En systematisk litteraturstudie med kvalitativ ansats. Nio vetenskapliga artiklar där data har syntetiserats med en tematisk analys. Resultat: Analysen resulterade i sju deskriptiva teman som sammanfördes till tre analytiska teman: tonåringens uppfattning om sin egen hälsa relaterat till diabetes, vikten av stöd för tonåringen att hantera sin diabetes och kunskap och hantering kring diabetes i vardagen. Slutsats: Tonåringar med T1D upplever en diabetesrelaterad stress och oro. Denna stress kan minska vid tillgång till adekvat stöd från den sociala omgivningen och i skolmiljön. Brist på sådant stöd riskerar dock att påverka tonåringens psykiska hälsa negativt.
Keywords: Tonåringar; Typ 1 Diabetes; Upplevelse; Psykisk hälsa; Kvalitativ metod