The Dividend Discount Model - En studie över ekonomiska cykler - Larsson,Isak; Bengtsson,Viktor (2025)
Denna studie syftar till att undersöka om det finns någon skillnad i hur DDM presterar i hög- respektive lågkonjunktur där estimerade aktiepriser jämförs med faktiska aktiepriser genom att besvara forskningsfrågan hur hög- respektive lågkonjunktur påverkar Dividend Discount Models förmåga att estimera aktiepriser. Studien antar en retrospektiv longitudinell design och ett kvantitativt angreppssätt genom att analysera numerisk data för en tjugoårsperiod. Utöver detta antar studien en deduktiv ansats. Hypoteserna testas genom ett paired t-test och en korrelationsanalys. Studien har identifierat stora estimeringsfel för både hög- och lågkonjunktur för alla tidsperioder förutom för den ettåriga modellen under högkonjunktur. Nollhypotesen kan därför förkastas i 5 av 6 fall. Resultatet indikerar även att det råder stark korrelation mellan faktiska och estimerade aktiepriser. Sammanfattningsvis tyder studien på att DDM inte är ett tillförlitligt aktievärderingsverktyg varken under högkonjunktur eller lågkonjunktur. Resultaten skiljer sig delvis från tidigare studier men instämmer i att modellen inte fungerar särskilt väl.
Keywords: DDM; Estimeringsfel; Aktiepriser; Högkonjunktur; Lågkonjunktur. Dividend Discount model; Estimation errors; Stock prices; Economic boom; Economic recession.