Kvinnor som objekt i reklam : kvinnors framställning i reklam för lyxprodukter - en semiotisk analys utifrån genus, objektifiering, konsumtion och porträtteringen - Collin,Anna; Lindfors,Ylva (2025)
Uppsatsen syftar till att undersöka hur kvinnor framställs och används i reklamsyfte. Studien granskar om reklam har en roll i att förstärka eller skapa könsnormer. En kvalitativ analys utfördes av fyra reklambilder från tidningen Vogue och utgick från semiotikens tillvägagångssätt för att söka efter tecken och djupare mening. Med hjälp av att applicera ett antal olika teorier på den kvalitativa analysen fann vi ett flertal mönster som kan bidra till tolkningen av kvinnors roll i reklam. Det vi kom fram till i analysen var bland annat att kvinnor framställs på ett idealiserat sätt för att attrahera den manliga blicken och skapa en önskan hos kvinnliga mottagare att själva bli vackrare likt modellen. Kvinnorna i de analyserade reklamerna gestaltas som passiva och sensuella då de inte gör något i reklamerna, vilket resulterar i att de objektifieras. Studiens analys problematiserar hur kvinnor inte porträtteras som individer med personlighet utan endast som något vackert att titta på. Uppsatsen är författad inom Medie- och kommunikationsvetenskap av Anna Collin och Ylva Lindfors vid Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet.
Keywords: Reklam; Genusteori; Objektifiering; Könsnormer; Konsumtion.