Att sova, eller inte sova. Ungdomars upplevelse av barriärer och stöd i deras sömn - En litteraturstudie - Gullberg,Elin; Tholander,Emelie (2025)
Bakgrund: Ungdomar behöver i genomsnitt 8 - 10 timmars sömn per natt. Det har över tid skett en minskning av sömn hos ungdomar och forskning har visat att ungdomar idag upplever otillräcklig sömn. Sömn spelar en viktig roll gällande immunförsvar och kroppens återhämtningsförmåga och för lite sömn leder på lång sikt till koncentrationssvårigheter, irritabilitet och stress. Elevhälsa ska enligt Skollagen (SFS 2010:800) finnas för elever inom skolan. Skolsköterskor kan vara en viktig person för att ta itu med sömnproblematik då ungdomar upplever att de behöver stöttning i sin sömn. Syfte: Syftet med studien var att beskriva ungdomars upplevelse av sin sömn. Metod: En kvalitativ systematisk litteraturstudie med induktiv ansats. Resultatet baserades på 10 vetenskapliga artiklar som sökts fram i databaserna PubMed och CINAHL. De vetenskapliga artiklarna analyserades genom en tematisk analys enligt Braun och Clarke (2006). Resultat: Resultatet redovisas utifrån fem teman; Mediers påverkan på ungdomars sömn, Familj och miljö - två sidor av samma mynt, Skola och fritid - hjälper eller stjälper sömnen, Förtroendefulla personer kan främja god sömn och Värdet av sömn. Slutsats: Ungdomar upplevde att deras sömn stördes mest på grund av stress och medier. Det framkom även att otillräcklig sömn hade en negativ påverkan fysiskt, psykiskt och socialt. Faktorer som störde ungdomars sömn kunde även främja sömnen. Ungdomar prioriterade inte sin sömn. Vidare forskning behövs kring hur skolhälsovården och skolsköterskan kan arbeta för att främja ungdomars sömn.
Keywords: Ungdomar; Sömn; Upplevelser