Icke-hierarkisk organisationsstruktur - Påverkan på medarbetarskap - Bäckström,Fredrik (2025)
Syftet med denna uppsats är att beskriva och analysera forskning om icke-hierarkisk organisationskultur, utifrån hur den påverkar medarbetarens roll i organisationen. 22 studier används för att beskriva icke-hierarkiska organisationskultur, där olika kontexter och fokus behandlas. Ledarskap, kommunikation, organisatoriskt lärande, organisationskultur blandas med kontextuella skillnader där arbetskooperativ, teknologi, it-företag och samhällsviktiga organisationer studeras. Dessa studier analyseras utifrån organisatorisk teori och begreppet medarbetarskap, som belyser relationerna mellan kollegor inom organisationen samtidigt som medarbetaren har en aktiv och deltagande roll. Ledarskap, kommunikation och organisatoriskt lärande används som kompletterande analysbegrepp. Slutsatsen är att medarbetarskap är ett mångfacetterat begrepp som inbegriper många olika faktorer och gör att medarbetarskap påverkar individen på många olika sätt, vilket studierna visar.
Keywords: Icke-hierarkisk organisationsstruktur; Medarbetarskap