Vad krävs för en delaktig fritid? En kartläggning av kritiska faktorer för delaktighet i fritidsaktiviteter hos ungdomar och unga vuxna med autismspektrumtillstånd - En litteraturöversikt - Koopmann,Cecilia; Tegnhammar,Elin (2025)
Bakgrund: Delaktighetsproblem i fritidsaktiviteter hos personer med autism är väldokumenterat. Forskning som systematiskt sammanställer detta problem hos ungdomar och unga vuxna utifrån ett arbetsterapeutiskt perspektiv saknas. Syfte: Kartlägga kritiska faktorer för delaktighet i fritidsaktiviteter hos ungdomar och unga vuxna med autismspektrumtillstånd utifrån ett arbetsterapeutiskt perspektiv. Metod: Allmän litteraturöversikt med deduktiv ansats baserad på komponenterna i Model of Human Occupation. En integrativ dataanalys tillämpades på tolv inkluderade artiklar. Resultat: Två kategorier framkom utifrån viljekraft; Egna och föräldrarnas värderingar influerar, och Självskattad social kompetens påverkar. Två kategorier utifrån vanebildning; Rutiner influerar och Vana av vuxens sällskap kan begränsa. Fyra kategorier utifrån utförandekapacitet; Mildare symtom av autism och god motorisk funktion faciliterar, Bristande sociala förmågor hindrar, Exekutiva funktioner och anpassningsförmåga påverkar och Självförtroende och osäkerhet influerar. Fyra kategorier utifrån miljö; Fysiska miljöaspekter och forum påverkar, Andras attityder och beteenden samt relationer till andra har inverkan, Tidsbrist hindrar och Sociodemografiska faktorer influerar. Slutsats: Resultatet visar att komponenten med flest påverkande faktorer är miljö och därefter utförandekapacitet. Studien visar på vikten av ett personcentrerat förhållningssätt i kliniskt arbete och bidrar till ökad kunskap inom området. Ytterligare forskning behövs för att fånga målgruppens subjektiva upplevelser av delaktighet i fritidsaktiviteter samt utifrån viljekraft och vanebildning.
Keywords: Arbetsterapi; autismspektrumtillstånd; delaktighet; fritidsaktiviteter; Model of Human Occupation; unga vuxna; ungdomar