Möjligheter och utmaningar med sjukresor: En undersökning om villkor för sjukresor i svenska regioner - Matroud,Ibrahim (2025)
Detta examensarbete undersöker möjligheter och utmaningar med sjukresor i Sverige, med fokus på hur olika regioner hanterar transporter för patienter samt de problem som finns kopplade till tillgänglighet och kostnadseffektivitet. Studien syftar till att jämföra regionernas regler och krav för sjukresor samt att utvärdera tillgängligheten i den ordinarie kollektivtrafiken i Skåne. Om den allmänna kollektivtrafiken är tillräckligt tillgänglig kan fler sjukresor genomföras inom det ordinarie transportsystemet. Arbetet baseras på en litteraturstudie, en inventering i Helsingborg samt en intervju med en representant från Svensk Kollektivtrafik. Resultaten visar på skillnader mellan regionernas ersättningsnivåer och regelverk, vilket skapar komplexitet för både patienter och administratörer. Dessutom identifieras flera tillgänglighetsproblem, såsom ojämn markbeläggning, bristande kontrastmarkeringar, otillräcklig skyltning och dålig belysning med mera, vilka försvårar för personer med funktionsvariation att använda den ordinarie kollektivtrafiken självständigt.
Keywords: sick travels; medical travels; mobility; accessibility; accessible transportation; reinbursment for medical travels; regional medical travels