Den svenska kommersiella fastighetsbranschen under och efter Covid-19 pandemin; påverkan, konsekvenser och hantering - Mrani,Kamil; Ignell,Carl Erik Hugo (2025)
I detta arbete undersöks hur Covid-19 pandemin har påverkat företag inom den svenska kommersiella fastighetsbranschen. Syftet med studien är att analysera både omedelbara och långsiktiga effekter av pandemin på branschen och dess aktörer, samt hur företagen har bemött dessa förändringar. Studien är kvalitativ och data samlades in genom delårsrapporter, årsrapporter och hållbarhetsrapporter, samt intervjuer med branschexperter och företagsrepresentanter. De teoretiska modeller och teorier som används för studien inkluderar en PEST-analys samt resiliensteori. Studien visar att den svenska fastighetsbranschen inte direkt påverkades i sina nyckeltal under pandemin, men att hyresgäster inom vissa branscher drabbades, vilket gav upphov till stödpaket och hyresstöd. Kontorsfastigheter påverkades initialt av ökad digitalisering och distansarbete, vilket ledde till en diskussion om kontorets framtida roll. Trots detta har efterfrågan på kontor förblivit hög, men med ökade krav på flexibilitet och anpassningsbara ytor. Hotell- och restaurangsektorn drabbades hårdast, medan logistik- och lagerfastigheter gynnades av e-handelns tillväxt. Ur ett översiktligt perspektiv påvisade fastighetsbolagen hög resiliens genom stabila hyresintäkter och långsiktiga kontrakt, vilket begränsade de ekonomiska förlusterna. Även breda fastighetsportföljer gjorde att de branscher som drabbades hårdast hade liten negativ effekt på fastighetsföretagen. Efter pandemins slut har branschen, utöver förändring av kontorsfastigheter, förändrats väldigt lite.
Keywords: Covid-19; Kommersiella fastighetsbranschen; Pandemi