USA:s framtida president är en TikTokare! Demokraternas och Republikanernas strategiska användning av TikTok för att påverka Gen Z:s opinion under presidentvalet år 2024 - Mekuriaw,Masstewal (2025)
TikTok har förändrat det globala medielandskapet och framför allt hur Generation Z tar del av populärkultur och politisk information. Politiska aktörer har därför börjat använda appen, särskilt under valkampanjer, för att kommunicera med den nyaste generationen i politiken genom personligt och underhållande innehåll. Detta för att få fler röster, differentiera sig från oppositionen och påverka den allmänna opinionen. Under det amerikanska presidentvalet år 2024 använder Demokraterna och Republikanerna samt deras presidentkandidater Kamala Harris och Donald Trump TikTok för första gången. TikTokifieringen av global politik är ett nytt mediefenomen och studiens syfte är därmed att utforska hur de två största amerikanska politiska partierna strategiskt använder TikTok för att påverka Gen Z:s opinion och vad Gen Z tycker om deras TikTok-videor. Studien använde en kvalitativ fallstudie, netnografi och innehållsanalys för att studera Gen Z TikTok-användares medieengagemang och jämföra TikTok-videor från fem TikTok-konton. Studiens fynd indikerar att partierna, presidentkandidaterna och kontoansvariga anpassar sig efter TikToks affordances och logiker för att skapa virala videor. Deras påverkansstrategier är utformade efter populärkultur för att fånga Gen Z:s uppmärksamhet och generera interaktioner. Politainment används även för att göra karaktärsmord på oppositionen. Det förekommer ett slags maktspel online där partierna vill få över de polariserade Gen Z TikTok-användarna till sin “sida” genom att betona viktiga politiska frågor och kreativt utforma sin politiska agenda efter trender. Studien betonar även att Gen Z bör kallas för “TikTok-generationen”, då appen har betydelse för hur ålderskohorten känner gemenskap och förstår omvärlden genom politik och populärkultur.
Keywords: Demokraterna; Donald Trump; Generation Z; Kamala Harris; karaktärsmord; politainment; politisk kommunikation; populärkultur; Republikanerna; TikTok