Ett boende för äldre och dementa personer - Nilsson,Matthias (2017)
Examensarbetet fokuserar på utformningen av ett boende för äldre och personer med demens, där naturens positiva inverkan på hälsa och välbefinnande har varit en central utgångspunkt. Projektet syftar till att skapa en miljö som främjar återhämtning, möjliggör utevistelse och social samvaro samt underlättar för både personal och anhöriga. Byggnaden är placerad i ett grönområde i Lund, i närhet till botaniska trädgården, och är utformad med inspiration från omkringliggande sekelskiftesvillor. Den rektangulära byggnaden rymmer två atriumgårdar som bidrar med grönska och dagsljus. Bottenvåningen är avsedd för demensboende, medan övre plan är för äldre utan kognitiva svårigheter. Fokus har legat på att skapa trygga promenadslingor, funktionella personalutrymmen, och rum för aktiviteter och besök. Arkitekturen kombinerar hemlikhet med funktionalitet, och har en stark lokal förankring i både skala och material.