Ska vi göra något eller ska vi prata känslor? En socialantropologisk studie om maskulinitetnormers påverkan på mäns känslouttryck. - Salihu,Leniza; Winberg,Isabelle (2025)
Syftet med uppsatsen är att få en större förståelse för de hinder och problem som maskulinitetsnormer skapar rörande mäns känslouttryck. Studien belyser hur män upplever normernas påverkan på deras vänskapsrelationer. Empirin samlades in genom semistrukturerade intervjuer, där åtta respondenter deltog. För att analysera empirin använder vi oss av en tematisk analys som resulterar i fyra olika teman. Dessa består av Maskulinitetsnormer och känslouttryck, Manliga vänskapsrelationer, Skillnader mellan kvinnor och män och Viljan till förändring. Empirin analyserades med hjälp av teorin om hegemonisk maskulinitet och teorin om känslostrukturer. Det hinder vi i huvudsak har identifierat är att maskulinitetsnormer inte skapar något utrymme för känslor inom manliga relationer och att känslor separeras från gemenskapen. Vi ser även att det finns en stor skillnad mellan kvinnor och män angående hur man bemöter och förhåller sig till känslor. Detta gör att männen ser sig själva och andra manliga vänner som inkapabla att prata om känslor, medan det anses vara naturligt för kvinnor. Denna separation spär i sin tur på rådande känslostrukturer.
Keywords: Socialantropologi; Hegemonisk maskulinitet; känslostrukturer; maskulinitetsnormer; manliga vänskapsrelationer