Faktorer bakom kreditbetyg - Malmberg,André; Ekelund,Erik; Johnson,Filippa (2025)
Examensarbete titel: Faktorer bakom kreditbetyg Seminariedatum: 5 juni 2025 Ämne/Kurs: FEKH89 Företagsekonomi: Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Författare: Erik Ekelund, Filippa Johnson och André Malmberg Handledare: Anamaria Cociorva Nyckelord: Kreditbetyg, finansiella nyckeltal, sovereign ceiling policy, kreditvärderingsinstitut, S&P Forskningsfråga: Hur påverkas företags kreditbetyg av finansiella nyckeltal och det nationella kreditbetyget? Syfte: Undersöka vilka faktorer som påverkar företags kreditbetyg, samt identifiera huruvida landets kreditbetyg fortfarande har en signifikant effekt på företagsbetyget, trots avskaffandet av sovereign ceiling policy. Metod: Studiens data utgörs av kvantitativ tvärsnittsdata från företag betygsatt av S&P som samlades in via Capital IQ Pro. Datan utgörs av finansiella mått samt landets och företagets kreditbetyg. Datan analyseras med multipel linjär regression, skattad med Ordinary Least Squares. Teoretiska perspektiv: Studien utgick från S&P:s metodik för kreditvärdering samt tidigare forskning inom området. Resultat: Studien visar att finansiella nyckeltal, landets kreditbetyg samt branschtillhörighet har signifikanta samband med företagets kreditbetyg. Studiens valda variabler förklarar hälften av variationen bland kreditbetyg. Slutsats: Studien konstaterade att sambandet mellan finansiella nyckeltal och företagets kreditbetyg är signifikant men på grund av endogenitet kan studien inte uttala sig om några kausala samband. Landets kreditbetyg spelar stor roll i form av sovereign ceiling.
Keywords: Kreditbetyg; finansiella nyckeltal; sovereign ceiling policy; kreditvärderingsinstitut; S&P