Towards a Sui Generis Right Framework for AI-Generated Works: A Supplementary Approach to Copyright in the Age of Artificial Intelligence - Hadaya,Sarah Sabri Matti (2025)
AI-genererade verk har ökat snabbt under det senaste årtiondet och skakat om EU:s immaterialrättsliga landskap. Tack vare dessa intelligenta system kan individer idag skapa verk som överträffar mänskligt hantverk på bara några minuter. Verk som utnyttjar AI, särskilt autonoma produkter, utmanar de trad-itionella uppfattningar som upphovsrättslagstiftningen bygger på. Frågan om dessa verk kan erhålla upphovsrättsligt skydd har förblivit obesvarad. EU-domstolens rättspraxis visar att EU:s ramverk för upphovsrätt endast är inrik-tat på mänskliga upphovsmän som visar originalitet i sina skapelser, vilket innebär att upphovsrätten förblir en hörnsten för mänsklig kreativitet. Detta skapar en obalans mellan generativa AI-resultat och andra konventionella verk. Tidigare, när ny teknisk utveckling har uppstått, har EU inte dragit sig för att skapa tillfälliga rättsliga mekanismer för att hantera nya former av inno-vation för att förbättra konkurrenskraften i hela EU och stimulera skapande, nämligen sui generis-skydd. Denna forskning analyserar först effektiviteten i EU:s nuvarande upphovsrättslandskap när det gäller att hantera dessa nya tekniska framsteg. Den konstaterar att det finns ett rättsligt tomrum här och fortsätter därför med att bedöma sui generis-rättigheter i EU och analyserar skälen, motiveringarna och begränsningarna för att anta ett nytt anpassat ram-verk för AI-genererade verk. Slutligen belyses hur och om en ny sui generis-ordning bör välkomnas och utformas, med beaktande av allt från tekniska lösningar till skyddströskeln, liksom dess omfattning, varaktighet och be-gränsningar. Nyckelord: Artificiell intelligens, AI-genererad, upphovsrätt, originalitet, sui generis-rätt, databasdirektiv
Keywords: Keywords: Artificial Intelligence; AI-generated; Copyright; Originality; Sui Generis Right; Database Directive