Demokrati eller politisk stabilitet - vad främjar den innovationsdrivna ekonomiska tillväxten? - Sammeli,Alexander (2025)
Syftet med denna uppsats är att undersöka om demokrati eller politisk stabilitet har störst betydelse för innovationsdriven ekonomisk tillväxt, mätt som totalfaktorproduktivitet (TFP)-tillväxt. Genom en global panelstudie omfattande mellan 132 och 147 länder för perioden 1970–2019 analyseras sambandet mellan nivåer och förändringar i demokrati, politisk stabilitet samt deras interaktion. Data hämtas från bland annat V-Dem, Penn World Table och CNTS, och analysen genomförs med fixed effects-regressioner i 3-årsblock för att hantera potentiell endogenitet och trender i datan. Resultaten visar att politisk stabilitet har en robust och statistiskt signifikant positiv effekt på TFP-tillväxt, medan effekterna av demokrati är svagare och beroende av specifik modellering samt hantering av icke-stationaritet. Däremot tyder resultaten på att demokrati, i samspel med politisk stabilitet, kan möjligen hämma innovationsdriven tillväxt i mycket stabila miljöer. Uppsatsens slutsats är att politisk stabilitet har störst kapacitet att bidra till kortsiktig innovationsdriven tillväxt medan demokratisering har svagare, mer långsiktiga självständiga positiva effekter. Resultaten bidrar med nya insikter om institutioners roll för ekonomisk utveckling med nya mått på framförallt politisk stabilitet som betonar vikten av en avsaknad av politisk konflikt som mycket betydelsefullt för TFP-tillväxt.
Keywords: TFP Totalfaktorproduktivitet Demokrati Politisk Stabilitet Innovation