"Kvinnor som säljer sex och män som köper" - en kvalitativ innehållsanalys av Dagens Nyheters rapportering av prostitution under perioden 1994-2024 - Olsson,Amanda; Hansson Hall,Ida (2025)
Följande uppsats behandlar rapporteringen av prostitution i Dagens Nyheter under perioden 1994-2024. Syftet återfinns i hur rapporteringen tagit sig uttryck under perioden, med ett något speciellt fokus riktat mot prostitutionens aktörer. Materialet har valts ut med hjälp av Retriever Research och undersökts med utgångspunkt i en kvalitativ innehållsanalytisk ansats. Utifrån feministisk teori och tidigare forskning relaterad till innehållet i rapporteringen av prostitution i tidningsmedia har vårt utvalda material sedan undersökts och analyserats. Resultatet indikerar flera varierande teman vilka förekommer med olika frekvens under perioden. Dessa inkluderar sexköpslagen 1999, prostitution på gatan och internet samt prostitution utifrån ett juridiskt respektive socialt perspektiv. Analysen visar på såväl likheter som skillnader i förhållande till tidigare forskning. Vidare är det möjligt att iaktta olika feministiska förhållningssätt i materialet, och även anta olika sådana för att begripliggöra olika ståndpunkter i materialet. Samtidigt är det abolitionistiska perspektivet och dess tillhörande ståndpunkter dominerande i utsagorna som görs under den studerade perioden.
Keywords: sociologi; prostitution; feminism; media