Det kreativa skrivandets återkomst?: En studie om hur kreativt skrivande förstås, värderas och brukas inom svenskundervisningen på gymnasiet. - Ohlson,Nellie (2025)
Kreativt skrivande har haft ett begränsat utrymme i svenskundervisningen på gymnasiet sedan Gy11. Det har lett till att många svensklärare inte arbetar med kreativt skrivande utan fokuserar på de typer av texter som finns omnämnda i ämnesplanen, där sakprosatexter har störst utrymme. I och med den nya ämnesplanen Gy25 återintroduceras kreativt skrivande som en obligatorisk del av undervisningen. Syftet med den här studien är att undersöka hur kreativt skrivande förstås, värderas och brukas inom svenskundervisningen på gymnasiet. En kvalitativ intervjustudie med lärare och annan skolpersonal som arbetar med kreativt skrivande, samt en analys av ämnesplanerna Gy11 och Gy25 utgör uppsatsens material och metod. Undersökningen visar att informanterna ser skrivande som viktigt för elevernas språkutveckling, motivation och personliga uttryck. Informanterna uppmärksammar också att brist på vana resulterar i motstånd och osäkerhet hos eleverna. Undersökningen visar vidare att informanterna och ämnesplanerna betonar olika aspekter av skrivundervisning. Därutöver visar studien att en varierad skrivundervisning är avgörande för att utveckla elevers skrivförmåga och engagemang och att kreativt skrivande har en viktig funktion.
Keywords: kreativt skrivande; skrivundervisning; skrivdiskurser; undervisningsmetoder; varierat skrivande